flickr-withtextTumblr-icon  blue-facebook-logo

Регионален етнографски музей – Пловдив

Регионален етнографски музей – Пловдив е вторият по големина у нас специализиран музей от такъв тип, утвърдена научно-образователна институция и притегателен център за културен туризъм. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение.

Continue Reading

Мемориален комплекс “Военна гробница - 1916” - Тутракан

На 8 км от гр.Тутракан е разположен друг паметник на културата от национално значение - Мемориален комплекс „Военна гробница – 1916 г.”
След Букурещкия мир /1913 г./ Южна Добруджа се окупира от Румъния. Разбирайки стратегическото значение на Тутракан, румънците още на следващата година започват изграждането, с помощта на френски и белгийски военни инженери, военно-полево съоръжение за отбраната на Тутракан като предмостова крепост.

Continue Reading

Исторически музей - Тутракан

Забележителен културно - исторически и архитектурен паметник е „Теодорова къща” – перла на архитектурните паметници в Тутракан. Масивната каменна сграда впечатлява с изискания си виенски стил, с красивите корнизи и пиластри. През 1993 г. е адаптирана за експозиция на Исторически музей. Тя разкрива славната близо 20 вековна история на града. На три етажа се проследява хронологически развитието на тутраканския край от древността до освобождението от румънска окупация през 1940 г. В археологическата експозиция са изложени находки от V хилядолетие пр.н.е., тракийска керамика, култови масички и животински фигури от глина, експонати от античната крепост „Трансмариска”, създаването и величието й, идването на прабългарите и славяните и изграждането на крепостта Тутракан от времето на Първото и Второто българско царство.

Continue Reading

Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене” - Тутракан

Етнографски музей

Той е създаден, за да съхрани богатата материална и духовна култура на българите от крайдунавските рибарски селища. Експозицията е подредена в 7 зали и 2 интериора, в хронологическа последователност са представени оригинални риболовни уреди от древността и използвани в съвремието уреди и съоръжения. Показани са оригинални артефакти - въдици от кост и мед, харпуни, глинени тежести за рибарски мрежи, железни сапкъни, кърмаци, различни видове мрежи, изработвани от растителни влакна от тутраканските рибари – орие, дифан, ян, ласперник, чигарница…

Continue Reading

Античен кастел „Трансмариска” - Тутракан

През І век римски колонисти основават селището Трансмариска – важен военен пункт за отбраната на Долнодунавската римска граница. Възходът на града е през ІV – VІ век, когато той е стратегически военен център по р. Дунав.

Continue Reading

Национален антропологичен музей (НАМ) ИЕМПАМ-БАН

nam1

Национален антропологичен музей е част от структурата на Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките /ИЕМПАМ-БАН/. Създаден  е през месец март 2007 година и се намира в гр.София на бул. “Цариградско шосе” №73 (помещава се на 1-ви етаж в сградата на ИБИР-БАН). 

Continue Reading

Маршрути за културен туризъм в Община Дряново

Маршрут “ Стари култури в община Дряново “

Изходен пункт експозиция на Исторически музей – Дряново в Дряновския манастир, където екскурзовод разказва за старите култури в Дряновския край и са представени находките от археологическите разкопки в района / входна такса, работно време 8. 45 – 16. 45 ч, в почивните дни 9.45 – 15.45 ч. /. Посещение на пещера “ Бачо Киро “  с екскурзовод / входна такса / и възможност да се разгледа обстановката, в която е живял праисторическият човек, създател на среднопалеолитна култура “ Бачо Киро “, една от най – ранните в Европа. Разходка по Дряновска екопътека до местността Боруна и останките /  не консервирани и не експонирани / на римска, византийска и средновековна българска крепост Боруна.

Continue Reading

          email-BG

                faq 

 

                                      ads-bg