flickr-withtextTumblr-icon  blue-facebook-logo

Музей на градския бит - Русе

градски бит - Рсуе

Къщата, в която се помещава експозицията на Музея на градския бит, е строена е през 60-те години на XIX в. В нея се е помещавало консулството на Прусия. След Освобождението на България (1878 г.) къщата става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров – виден гражданин, участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград (1870). По негова покана през 1886 г. от Букурещ в Русе идва австриецът-живописец Шарл Шаусберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както е било модерно по това време. Стенописите и подписът на Шаусберг са запазени.

Експозицията в Музея на градския бит е от по-късен период, в сравнение със стила на къщата. Експозицията акцентира върху знаците на Модерността в ежедневието и празничността на русенци от края на XIX и началото на XX в. Музеят на градския бит е отворен за посетители през 1987 г. Това е първият у нас етнографски музей, който представя градска (буржоазна) култура.
На първия етаж временни изложби представят различни колекции от фондовете на музея, илюстриращи развитите търговски и културни връзки на града с Европа, както и бързо усвояваните от русенци нови културни модели на празник и всекидневие.
Вторият етаж на къщата представя примерен интериор на богат градски дом с характерни помещения – салон за гости, музикален салон за домашни концерти, стая на домакинята и спалня. Обзаведени са с мебели, внесени от Австрия и Германия, а украсата от множество предмети от порцелан, стъкло, сребро, седеф “разказва” не само за развитите търговски връзки на града с Европа, но и за финансовите възможности на богатите русенски фамилии.
Музеят на градския бит е известен и като Къщата на Калиопа.


Адрес: ул. “Фердинанд” 39
За контакти: телефон: 082/82-09-97
Работно време: 9.00 – 12.00, 12.30 – 17.30 ч.
Без почивен ден
Входни такси: за ученици и студенти – 1,00 лв., за индивидуални посетители – 4,00 лв.,
за организирани групи (над 5 души) – 3,00 лв., беседа на български език – 4,00 лв.

          email-BG

                faq 

 

                                      ads-bg