flickr-withtextTumblr-icon  blue-facebook-logo

Русе

Русе заема важно място в българската история и култура. За десетилетия той е бил най-големият град в България, модерно организиран и развиващ се по законите на европейската архитектура и градоустройство. В края на 19-ти век Русе се превръща в най-големия и красив град на България – ключов административен, търговски, транспортен и културен център, седалище на 11 дипломатически мисии.

Като селище възниква още през първи век като римско военно укрепление и пристанище с наименованието „Секасгинта приста“ (пристанище на 60-те кораба). Богатата му история, свързана с имената на повечето български революционери и възрожденски дейци, отличаващата се градска среда и уникалните артефакти от региона, съхранени в русенските музейни експозиции, правят Русе желана дестинация за културен туризъм.

Уникалният архитектурен облик на града носи следите на европейските стилове на 19-ти и 20-ти век. Сградите и орнаментите в стил необарок и неокласицизъм показват влиянието на Виена, Будапеща и Букурещ. Няма друг град в България с толкова компактна и богата украса по сградите и това създава усещането за специфичния „аристократичен“ духа на Русе. 267 са сградите, признати за паметници на културата.

Местоположението на града исторически предопределя ролята му на проводник на европейската модерност още преди Освобождението. Река Дунав е естественият път, по който навлизат много новости и придобивки на западната цивилизация, влияния и практики, които по-късно се налагат трайно в живота на българина. Достатъчно е само да споменем първата кино прожекция, първата метеостанция, първата жп линия, корабостроителница, пивоварна, печатница и т.н. Първите български финансови институции също са в Русе – търговско-индустриална камара, частна търговска банка и застрахователно дружество.

Местоположение

Русе е най-големият дунавски град в България с традиционно най-голямото пристанище. Транспортно-географското положение е благоприятно поради пресичането на територията на областта на 2 от европейските транспортни коридори (№ 7 и № 9 – р. Дунав), които осигуряват връзката между Европа и Азия (Балтийско и Северно море / Средиземно и Черно море). През Русе се осъществява и връзката между Дунав и Черно море на българска територия (Русе-Варна). Тук е единственото засега мостово съоръжение през р. Дунав – “Дунав мост”.
Разстоянията до големите градове са, както следва:
• Букурещ – 72 км
• Бургас – 294 км
• Варна – 200 км
• Велико Търново – 110 км
• Габрово – 150 км
• Плевен – 148 км
• Пловдив – 300 км
• София – 324 км
• Тетевен – 200 км
• Троян – 190 км
• Трявна – 140 км

Архитектурни забележителности в Русе:

Доходно здание

Доходното здание е построено през периода 1900-1902 г. По проект на виенскя архитект Петер Паул Бранк, а е изпълнено от архитектите Георг Ланг и Франк Шолц. Идеята е била сградата да носи доходи на училищното настоятелство. Със своя ярък монументализъм то се превръща в емблема на европейската архитектурна атмосфера на Русе. След дългогодишни реконструкции днес Доходното здание е уютна и модерна сграда, в която се провеждат изложби, изложения, концерти, театрални постановки, оперни представления, чествания, форуми от най-високо ниво и много други събития.


Паметник на Свободата

Паметникът на Свободата e проектиран от С. Златев и С. Киряков. Скулптурата е дело на флорентинския архитект и скулптор Арнолдо Цоки. Днес той е част от герба на града. Изработен е от гранит и бронз. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. Текстът на главния надпис гаси: “На поборниците и опълченците, които са взели участие за Освобождението на България през 1876-1877 г.” В задната част на основата са поставени 2 оръдия.


Сградата на Регионален исторически музей - Русе

Сградата е построена през 1882 г. по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер за Окръжно управление, което я прави първата административна сграда в България, създадена за тази цел след Освобождението.

Регионална библиотека “Любен Каравелов”

Сградата на първата Търговско-индустриална камара в България е построена през 1911 г. от арх. Никола Лазаров. Днес в нея се помещава Регионална библиотека “Любен Каравелов”.

 

Православен катедрален храм „Света Троица“

Катедралният храм “Св. Троица” в град Русе е построен през 1632 година. Годината е написана върху ръкописно българско евангелие от ХVІІ век в приписка. В югозападния ъгъл на храма се намира помещение, наречено “катакомба”. Строителната й история е доста неясна. Предполага се, че е катакомба от V век или средновековна църква, включена по-късно в днешната църква. По време на османското робство, по-лесно било издавано разрешение за строеж на нов храм, когато преди това е имало друг, като се възстанови старият. Русенските християни, вероятно са използвали старата катакомба за да си построят църквата. Днешният възрожденски храм е трикорабна базилика с размери 15,60 / 31,20 м. 

Две редици по седем колони отделят корабите. Средният кораб е по-висок.

Външността на храма е бедна и неизразителна, поради изискванията на турската власт. Вкопан е четири метра и половина под нивото на двора. Сегашният му вид е от периода след Освобождението и всеки посетител на храма може да се възхити на позлатените и оцветени дърворезби, на съчетанието на цветовете и на реставрираните икони с дарителски надписи на български и гръцки. Големите /царски/ икони са десет. Над тях има два реда – апостолски и празничен с по двадесет и пет икони. Стените на храма са изографисани през 1934 г. от проф. Стефан Иванов и Господин Желязков. През 1870 г. е създаден църковния хор по идея на учителя Тодор х. Станчев. Хорът е единствения в България след 1900 г. на ежегодна държавна субсидия.

 

Католическата църква “Свети Павел от Кръста”

Първия камък на църквата е положен през 1890 г. Въпреки усилията на тогавашния епископ Иполито Агосто, събраните средства (основно от чужбина) стигат само за издигането на стените на храма на 1 метър над земята. В този момент епископът среща свещеник на име Анри Дулсе – пасионист, французин от богата и знатна фамилия, който имал и много богати приятели. С тяхна помощ през 1892 г. храмът бива завършен, като стилът е неоготически с 31 метрова камбанария. Проектът е на италианския архитект – Валентино (проектирал и католическата църква във Варна). Тази църква бива осветена и започва да функционира. Храмът е рядък образец на готическата архитектура (тухлена Нео-готика) в България.


“Дом Канети” 

Свързан е с живота на родения в Русе Елиас Канети – носител на Нобелова награда за литература. В този дом в началото на XX в. се е помещавал магазинът на дядо му, описан в книгата “Спасеният език”.

  

 

 Други сгради:

Сградите на Мъжката гимназия “Княз Борис”, Девическа гимназия Баба Тонка, Флотската кула, построена през 1884 г. за метеорологични наблюдения, хотел Ана Палас, Банка “Братя Симеонови”, Застрахователно дружество “България“, къщата на Андрея Тюрио, Домът на моряка; Клубът на дейците на културата са други характерни архитектурни забележителности от периода, които допринасят за формирането на цялостен облик и атмосфера на града.

 

 

 

Календар на културни събития:


Международен фестивал „Мартенски музикални дни” – един от най-старите и значими музикални форуми в България. Фестивалът представя най-доброто от световната и европейска музикална класика, както и редица образци от музиката на 20 в., сред които и специално създадени за фестивала творби. Фестивалът се развива като динамична и отворена форма на културата, с широк спектър от дейности: концерти (симфонична, ораториална, камерна музика), Музикална академия за усъвършенстване на млади музиканти, семинари, конференции, образователни програми, изложби и др. Фестивалът е член на Европейската асоциация на фестивалите (ЕАФ).


Туристическо изложение „Уикенд туризъм” – „Уикенд туризъм” се провежда ежегодно с цел реклама на туристическия потенциал на общината и презентиране на туристически продукти от цялата страна, предоставящи възможности за отдих през почивните дни.


Русенски карнавал, провеждан традиционно в края на месец юни.


„Аз, Градът” – фестивал за съвременна градска култура – Осемдневен културен маратон от събития в областта на аудиовизията, пърформанса, хепънинга, и съвременните артформи, включващи: възстановки, ситуационен театър, джаз, рок, и етно пърформанси и хепънинги, мултимедийни спектакли и инсталации, DJ & VJ, фото сесии на открито, аудио-визуални спектакли, смартфон култура.


Национална джаз-среща – Един от най-старите и реномирани фестивали в България, който събира в Русе елита на българската джаз сцена. Провежда се ежегодно през м. ноември.


Есенен салон на изкуствата и културата – Серия от събития в областта на изкуствата и културата: фестивали, концерти, спектакли, изложби, срещи, литературни четения, кино, алтернативни форми. Провежда се ежегодно в периода септември-ноември.


Фолклорен празник „Златната гъдулка” – Фестивалът представя формации и изпълнители за изворен и обработен фолклор от Русе, страната и чужбина. Провежда ежегодно на открити сцени.

Летни музикални дни „Сцена край реката” – фестивал за опера и балет с участието на трупи и артисти от страната и чужбина.

Международен театрален фестивал „Театрален пристан на голямата река” – театрален фестивал с участието на трупи от страната и чужбина.

Лятна програма “Концерти на открито” – Провежда се на открити сцени в центъра на града през периода юни-август. Включва поп, рок, джаз и класически концерти, международна фолклорна сцена, филмови нощи.

Международен симпозиум за съвременно изкуство „Виа Ломеа” – Стартира през 2000 г. под името “Екоарт”. Целта е да се създават съвременни творби (инсталации, пластики, аудио-визуални композиции и др.), тематично свързани с екологичното равновесие в един от най-красивите природни паркове в България – Природен парк „Русенски Лом”.

Международен BluezzFest – Ежегоден национален празник с участието на най-добрите български и авторитетни чуждестранни джаз, рок и блус изпълнители и формации.

Лятна сцена „Сексагинта приста” – Поредица от културни събития на откритата „сцена” на Римската крепост „Сексагинта приста”.


„Международен кинофестивал за алтернативно кино”, който се организира ежегодно през есента.

          email-BG

                faq 

 

                                      ads-bg