flickr-withtextTumblr-icon  blue-facebook-logo

Национален антропологичен музей (НАМ) ИЕМПАМ-БАН

nam1

Национален антропологичен музей е част от структурата на Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките /ИЕМПАМ-БАН/. Създаден  е през месец март 2007 година и се намира в гр.София на бул. “Цариградско шосе” №73 (помещава се на 1-ви етаж в сградата на ИБИР-БАН). 

 

НАМ е уникална научна, културна и образователна институция, която прави обществено достояние натрупаните от десетилетия, известни единствено на тесен кръг специалисти, антропологични знания за населението, живяло по нашите земи. Откриването на музея е вследствие на големия интерес, предизвикан от пътуващата изложба „Човекът в миналото”, която представя работата и изследванията на учените от секцията по антропология към ИЕМА-БАН. В постоянната експозиция в хронологичен ред (от Неолита до Възраждането), на фона на данните за историческото и културното развитие и за религиозните схващания през различните епохи, са представени физическите типове на хората, сведения за заболяванията и травмите, оставили следи върху костите им, за лечебните и ритуалните въздействия върху тях. Най-ранно датираните експонати са на възраст 8 хиляди години. 

 Tsar Kaloyan Trakijskata Princesa

Изложени са уникални експонати, които представят практикуваните по нашите земи изкуствена деформация на черепа и хирургични трепанации на черепа – символични и реални. Също така са представени реконструкции на погребения тип “хокер” и християнско погребение. Визуализирани са определени образи от различни епохи чрез пластична антропологична реконструкция на главата по черепа, като сред най-известните са на “Тракийската принцeса” от Враца (ІV в.пр.Хр.), чъргубиля Мостич (Х в.), царете Самуил (ХІ в.) и Калоян (ХІІІ в.), на възрожденците Г.С. Раковски, Любен Каравелов Захари Стоянов и още много други. Автор на възстановките е проф. Йордан Йорданов, който единствен в България и един от малкото в света използва методиката на М. Герасимов за реконструиране на образи от различни епохи. Към музея е изградена Национална костница, където се съхранява антропологически материал от различни археологически обекти на територията на страната. Учени и изследователи от различни направления използват костните останки, за да изучават хората, живели от древността до наши дни по българските земи. 

Sborna vitrini

Контакти:

Адрес на ИЕМПАМ-БАН:

Директор проф. Нина Атанасова, дбн

гр. София 1113, ул. Акад. Г. Бончев, бл. №25

тел: +359(02) 9792311

факс: +359(02) 871 01 07

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

web: http://www.iempam.bas.bg/

Адрес на НАМ:

гр. София 1113, бул. Цариградско шосе №73

(най-близка спирка - “Александър Жендов”)

тел: 028718375

mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

facebook: facebook.com/Национален антропологичен музей

 

Работно време:

Всеки делничен ден: 09:00 до 17:00ч.

Почивни дни:            събота и неделя.

 

Входни такси:

Редовна: 4.00 лв.

Ученици и студенти: 2лв.

Родител/и с деца до 16 години – общ билет: 4 лв.

Група ученици, студенти, деца: 1 лв. на човек.

Безплатно за хора с физически увреждания и войници.

Всеки втори четвъртък от месеца - безплатно за пенсионери.

Всеки последен понеделник от месеца - безплатно за всички категории посетители.

Беседа на български език: 2 лв.

Беседа на английски език: 4 лв.

          email-BG

                faq 

 

                                      ads-bg